KODROLISTNATI OHROVT – vir zdravja

KODROLISTNATI OHROVT – vir zdravja

Že poznate kodrolistnati ohrovt ? Sama sem ga odkrila šele lani in letos že kraljuje na našem vrtu. Pravijo, da se odlično obnese tudi v hladnejših mesecih, zato je za nas, ki delamo veliko zelenih " smoothijev "  izredno dobrodošel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pravijo, da je kodrolistnati ohrovt ena izmed najbolj hranljivih vrst zelenolistne zelenjave, saj vsebuje zelo veliko beljakovin,  mineralov, predvsem železa, kalija, kalcija in fosforja. Na kalorijo ima ohrovt več železa kot govedina.

Od vitaminov je pomembno omeniti vitamine K, C in A, folat ter vitamin B6. Vitamin C in A sta močna antioksidanta. Ohrovt vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano antioksidativno delovanje. Tako kot vsaka zelena listnata zelenjava pa je bogat tudi s klorofilom, ki pa se ob toplotni obdelavi uniči zato ga je najbolj priporočljivo uživati surovega.

Kot večina zelenjave kodrolistnati ohrovt vsebuje veliko vlaknin, ki so med drugim pomembne za dobro prebavo in čiščenje črevesja. Vsebuje pa tudi omega -3 in omega-6 nasičene maščobne kisline.

Poleg surovega, v smoothijih ali solatah se lahko pripravi tudi v juhah, polpetih, narastkih...Pri nas doma, ga trenutno  največ pojemo oz. popijemo v smoothijih, ki so vedno del zajtrka. In zelo sem vesela, da ga najmlajša dva ( 2,5 in šest let ) še vedno vsak dan popijeta, kljub temu, da kakšen dan protestirata, če vanj dam "preveč " zelenja.

Za konec pa vam prilagam še en preprost recept :

SMOOTHIE S KODROLISTNATIM OHROVTOM

Sestavine : - šop kodrolistnatega ohrovta ( 2 večja lista, ki jima odstranimo pecelj)                       - hruška
- banana

Vse sestavine vržemo v blender ( mešalnik z visokim številom obratov), dodamo vodo in zmešamo. Na koncu lahko dodamo še malo konopljinega olja.

Pa dober tek 🙂 !

 

Sama uporabljam blender OMNIBLEND in sem zelo zadovoljna z njim, resda je malo dražji, vendar se izplača, če popijete veliko smoothijev, ker je okus in tekstura smoothijev popolnoma drugačna, kot v cenejših različicah. Z njim lahko delate tudi namaze, sladoled, presne torte, juhe....
Blender lahko naročite tudi pri meni.

 

 

 

 

 

"