Novoletne zaobljube – novo leto,nov začetek ?!

Novoletne zaobljube – novo leto,nov začetek ?!

Novo leto simbolično predstavlja tudi nov začetek. Polni smo načrtov, ciljev, zaobljub. Letos pa res začnem...telovaditi, bolj zdravo jesti, nehala bom kaditi, vzela si bom več časa zase, manj se bom sekirala...Znano, kajne?!
Ampak statistika kaže, da žal večino novoletnih zaobljub ljudje prekršimo že v prvih tednih januarja. Ja, navada je železna srajca, zato kaj hitro pademo nazaj v cono udobja in spet delamo vse po starem. Seveda obstajajo tudi izjeme, okrog 10% ljudi se novoletnih zaobljub tudi drži in jih izpolni.

Lani sem uspešno zaključila izobraževanje za NLP Praktika. NLP je kratica ne za neznani leteči predmet ;), ampak za nevrolingistično programiranje - nekateri ga imenujejo tudi študij odličnosti, ki nas uči kako bolje upravljati z našimi mislimi in občutki in kako lahko bolje izkoristimo svoje potenciale.
Prva in najpomembnejša stvar, ki smo se jo učili je bilo PRAVILNO POSTAVLJANJE CILJEV. Če nimamo ciljev, se naša energija razprši v naključne aktivnosti. To so aktivnosti, ki ne igrajo pomembne vloge v našem življenju, vendar se tega ne zavedamo, saj pač živimo življenje kot je.  Samo dobro postavljen cilj je tisti, ki motivira in nas vleče k uresničitvi. Za doseganje dobro postavljenega cilja nam ne bo težko plačati ceno, mu nameniti čas in napor.

kreator

1. Dobro oblikovan cilj nas mora motivirati. Če vzamemo za primer, cilj rekreacijo - želim se več gibati, želim shujšati, želim imeti lepo oblikovano telo...Najprej si je potrebno odgovoriti na vpr. zakaj se npr. želim več gibati ? Ker se potem počutim bolje, ker imam več energije, ker me gibanje sprošča, ker lepše izgledam,  ker se počutim bolj samozavestno....Ti odgovori so naša motivacija, vsakič, ko iščemo izgovor, da bi "zabušavali " z gibanjem se spomnimo na pozitivne stvari, prijetne občutke, ki jih imamo, ko cilj uresničujemo.
Pomaga tudi, če se vprašamo in si odgovorimo na vprašanje : Kaj se bo zgodilo, oz. kako se bom počutil/a, če tega cilja ne bom uresničil/a? Počutil se bom slabo, spet bom zgubila mišice, zredila se bom, nič se mi ne bo dalo, posedala bom pred tv, hitreje se bom postarala....

Bistvo je, da si naredimo CILJ čimbolj privlačen, velik in svetel. Da se vidimo in občutimo, kako smo polni energije, samozavestni, ker imamo zdravo, lepo telo, vsi nam  dajejo komplimente, počutimo se bomo odlično. In ravno nasprotno naredimo z neuresničevanjem ciljev, predstavljamo si - pretiravamo, kako se počutimo slabo, kako smo se zredili, se zapustili, boli nas bo hrbet, tečni smo, ....

2. Cilj mora biti napisan, na vidnem mestu, tako da ga lahko večkrat čez dan preberemo.
      Če cilje nosimo samo v glavi, jih preglasijo druge misli, informacije.

3. Cilj mora biti specifičen in enostaven- ko ga izrečemo ali zapišemo, točno vemo, kaj s tem mislimo. Npr., namesto : Želim si shujšati -  Želim izgubiti 5 kg.

4. Cilj mora biti merljiv in časovno opredeljen. Koliko, kje...? Kako bomo vedeli,da je cilj uresničen? Kdaj bo cilj uresničen ?

5. Cilj mora biti zapisan v sedanjiku- kot da je že uresničen. Imam lepo oblikovano telo.

6. Cilj mora biti POZITIVEN - brez nikalnic, kot npr. Ne bom več gledala toliko TV.

7. Cilj mora biti realističen - to pomeni, da je realno uresničljiv, da je njegova uresničitev odvisna samo od nas in ne od neke druge osebe...

8. Cilj razdelimo na več podciljev - cilj - Oblikovanje postave je dolgoročen cilj, kratkoročni cilji za dosego lepe postave pa so lahko tedenski, dnevni - kaj bom danes naredila za svoj cilj ?

Peimeri  : 2 x na teden hodim na pilates 🙂                     Vsak dan jem hrano, ki moje telo čisti.  Za zajtrk in malico jem zeleni smoothie....
V četrek plavam v bazenu eno uro.
Jem samo do 19.ure, kasneje pijem samo še vodo ali čaj.

Z vsakim doseženim kratkoročnim ciljem se krepi motivacija, dvigneta se samozavest in občutek kompetentnosti. Spomnimo se, da radi počnemo tisto, v čemer smo dobri.

Pri postavljanju ciljev je pomembno, da nam je cilj - doseganje cilja že samo po sebi nagrada - zato si ga je treba narediti privlačnega, se pretvarjati kot, da je cilj že uresničen, da že imamo to, kar si želimo.... cilj shujšala bom, je precej neprivlačen, ker pomeni eno samo odrekanje - celo v besedi sami se skriva beseda hujše 🙁  zato je cilj-  želim lepo, zdravo telo  bolj privlačen.

Potrebno je torej prevetriri svoje navade, tiste, ki nam ne služijo več zamenjati z novimi, bolj zdravimi. Počasi, korak za korakom.
Prav tako se lahko vprašamo še, katera prepričanja me omejujejo, da že prej nisem dosegla svojega cilja. Kakšna prepričanja bi morala imeti, da bi svoje cilje dosegla ?

 

ŽELIM NAM, DA BI NAŠLI MOČ IN DISCIPLINO, DA URESNIČIMO SVOJE CILJE IN ZAOBLJUBE, DA BOMO KONEC LETA IN MED LETOM SIJALI OD ZADOVOLJSTVA 🙂 !