” Par globokih vdihov na dan, odnese napetost stran “

” Par globokih vdihov na dan, odnese napetost stran “

5 RAZLOGOV ZAKAJ GLOBOKO DIHATI

1. DIHANJE JE ŽIVLJENJE - brez hrane in pijače zdržimo nekaj časa, brez diha le par minut. Dihanje v našem telesu poteka avtomatično in je samo po sebi umevno, zato se tega, kako dihamo čez dan, večinoma sploh ne zavedamo. Večina ljudi diha plitko, samo z zgornjim delom prsnega koša. Tako dihanje je pogosto povezano z življenjskim slogom, stresom, tesnobo ali drugimi oblikami čustvene stiske. Je plitko in pogosto neredno ter hitro. Kronično plitko prsno dihanje ali pogosto zadrževanje diha je možno povezati s kroničnim stresom, napetostjo, slabo držo, tesnimi oblekami, namernim držanjem trebuha navznoter in izbočenjem prsi, sedečim življenjskim slogom, bolečimi občutki ali dolgimi obdobji osredotočene pozornosti, med katero ljudje pozabijo redno dihati.

2. GLOBOKO DIHANJE OSKRBI CELICE V TELESU S KISIKOM - in več kisika v telesu pomeni več energije. Več energije pomeni boljše počutje, tako fizično kot tudi psihično. Posledično se izboljša delovanje vseh notranjih organov, srca, pljuč, živčnega in imunskega sistema. In vse to samo zaradi več kisika, zato si je pa res vredno vzeti čas, je tako ?

3. GLOBOKO DIHANJE POMAGA PRI SPROŠČANJU MIŠIC, NAPETOSTI IN BOLČIN V TELESU - napete, zakrčene mišice v telesu so največkrat posledica stresa. Stres vodi do plitkega dihanja, mišice, organi v telesu ne dobijo dovolj kisika, energije, so pod stresom in se zakrčijo.

4. GLOBOKO DIHANJE POMAGA RAZSTRUPLJATI TELO - naš limfni sistem je zadolžen za odvajanje strupov, toksinov iz našega imunskega sistema. V nasprotju s srcem, limfni sistem nima svoje črpalke. Zato je odvisen od gibanja in dihanja, ki pomagata, da se toksini izločijo iz telesa.

5. DIHANJE JE LAHKO ODLIČNA MEDITACIJA - ko postanemo bolj zavestni svojega diha, se osredotočimo na svoj dih, pripeljemo svojo pozornost na trenutek tukaj in zdaj. Misli se umirijo, sproščati se začnejo endorfini, ki v telesu ustvarijo prijeten občutek sproščenosti.

 

Preponsko ali trebušno dihanje

Dihanje2

1. Lezimo na hrbet in nežno položimo eno roko na trebuh in eno na prsni koš ter sledimo dihanju. Opazujmo, kako se trebuh z vsakim dihom dviga, in z vsakim izdihom pada. Na trebuh dajmo knjigo in roke ob stran telesa ter sledimo dihanju.

2. Se prsni koš giblje skladno s trebuhom ali je tog? Čeprav je večina gibanja pri preponskem dihanju v trebuhu, se tudi prsni koš malo premika. Ko vdihnemo, se bo v enem neprekinjenem gibanju najprej dvignil trebuh, nato sredina prsnega koša in nazadnje zgornji del prsnega koša.

3. Ko enkrat vemo, kako občutimo preponsko dihanje, ga lahko uporabimo za poglabljanje in upočasnjevanje dihanja. Rahlo se nasmehnemo, vdihnemo skozi nos in izdihnemo skozi usta, kot da bi dihali skozi slamico. Naredimo nekaj dolgih, počasnih, globokih vdihov in izdihov. Osredotočimo se na zvok in občutke pri dihanju, medtem ko postajamo vse bolj sproščeni.

4. Ko misli, čustva in občutki pritegnejo našo pozornost, jih le zaznajmo in se vrnimo k dihanju.

5. Vsakič vadimo preponsko dihanje za približno pet ali deset minut, enkrat ali dvakrat dnevno. Postopno lahko čas podaljšujemo.

6. Na koncu vsake vadbe preponskega dihanja si vzemimo nekaj časa, da zaznamo, kako se počutimo.

Čez dan se najde veliko trenutkov, ko nam lahko koristi kratek premor. Na primer, ko se ujamemo pri vzdihovanju in zehanju. To je običajno znak, da ne prejemamo dovolj kisika. Ker vzdih ali zehanje dejansko sprosti nekaj napetosti, lahko vadimo vzdihovanje ali zehanje po volji kot način sproščanja. Vložimo zavesten napor, da vzravnano sedimo ali stojimo, medtem ko to počnemo.